Home » Rechtsgebieden » Verbintenissenrecht » Aansprakelijkheid voor kinderen

Aansprakelijkheid voor kinderen

 

Verbintenissenrecht, aansprakelijkheid kinderen, kind maakt iets kapot, kind breekt iets, aansprakelijkheidsverzekering, onrechtmatige daad kind, advies, jurist, juridisch advies

Het gebeurt vaker dan we denken. Je kind is bij een vriendje spelen en maakt daar iets kapot. Meestal wordt er niet moeilijk over gedaan, maar wat als het iets kostbaars was dat jouw kleintje kapot heeft gemaakt?

 

Wanneer je schade veroorzaakt zul je deze moeten vergoeden. Je kind echter kan zelf pas verantwoordelijk gesteld worden voor de schade vanaf de leeftijd van 16 jaar. Als ouder ben je verantwoordelijk voor de schade die veroorzaakt wordt door jouw kind tot het kind 14 jaar is. De schade moet dan wel worden veroorzaakt door een onrechtmatige daad. Is je kind ouder dan heeft het al wat meer verantwoordelijkheid. Zowel het kind als de ouder dragen dan de verantwoordelijkheid. Het kan nog steeds jouw verantwoordelijkheid zijn wanneer je het kind het gedrag had moeten beletten.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten wordt schade veroorzaakt door kinderen meestal wel gedekt. Voor een vergoeding van de schade wordt gekeken naar de omstandigheden van het geval. Als je een kind van 1 of 2 jaar op schoot pakt en het trekt jouw ketting kapot, dan is dat je eigen verantwoordelijkheid. Je kunt erop rekenen dat een kind van die leeftijd zulke onverwachte bewegingen maakt. Wanneer een ouder kind hetzelfde doet, kan het een ander verhaal zijn.

 

Heb je vragen over de aansprakelijkheid voor kinderen? Schroom niet om contact op te nemen voor advies in jouw situatie!