Home » Rechtsgebieden » Huurrecht » Huur bedrijfsruimte

Huur bedrijfsruimte

 

Huurrecht, huur bedrijfsruimte, huur bedrijfspand, huurcontract bedrijfspand, middenstandsbedrijfsruimte, overige bedrijfsruimte, huurcontract, bestemmingsplan, opzeggen huur bedrijfsruimte, onderhoud bedrijfspand, jurist

Als u een bedrijf gaat starten kan het zijn dat u bedrijfsruimte nodig heeft. Een optie is om een bedrijfsruimte te huren. Wanneer u hiervoor kiest is het verstandig de afspraken vast te leggen in een huurcontract. Natuurlijk zijn daar modellen voor te vinden, maar wees daar voorzichtig mee. Zorg ervoor dat uw huurcontract uw wensen weerspiegelt.

Welke regels voor u van toepassing zijn hangt af van wat voor soort ruimte u huurt. Huur u een winkelpand of gaat het om kantoorruimte?

 

Wettelijk gezien is er veel geregeld over de zogenaamde middenstandsbedrijfsruimte. Andere ruimtes vallen onder overige bedrijfsruimte. Met middenstandsbedrijfsruimte worden met name ruimtes bedoeld die voor het publiek toegankelijk zijn. Denk aan een restaurant of een winkel. Er is een verkooppunt waar iets geleverd wordt aan het publiek. Dit is anders bij een reisbureau of een kantoor. Dit valt onder overige bedrijfsruimte. Voor de eerste categorie geldt een uitgebreidere bescherming voor de huurder dan voor de overige ruimtes. 

 

Waar moet u dan op letten bij het huurcontract?

  • Welke bestemming heeft het pand volgens het bestemmingsplan? Het is zonde om een pand te huren, waar u uw bedrijf niet mag uitoefenen.
  • Wat huurt u precies? Huurt u alleen de kale ruimte of huurt u meer, zoals een cv-ketel. U kunt een rapport van de oplevering toevoegen, met foto's of tekeningen van het pand waar ook de vloeroppervlakte op staat.
  • Is het een redelijke huurprijs? Controleer of de huurprijs marktconform is. Maak ook afspraken over een eventuele huurverhoging.
  • Wilt u nog voorzieningen aanbrengen in het gehuurde, zoals airco? Leg dan vast wat ermee gebeurt aan het einde van het contract en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud.
  • Het onderhoud wordt normaal gezien verdeeld tussen huurder en verhuurder. Zorg dat dit duidelijk is beschreven in uw contract.
  • Wat is de opzegtermijn? Dit kan verschillen naar het soort ruimte. Maak ook afspraken wat er gebeurt als u uw bedrijf verkoopt of omzet in een BV.
  • Maak ook afspraken over reclameborden die u aan het pand wilt aanbrengen.

 

Als u een huurcontract voor een bedrijfsruimte wil laten nakijken of laten opstellen kunt u contact met me opnemen voor advies.