Home » Rechtsgebieden » Burenrecht » Geluidsoverlast

Geluidsoverlast

 

‘Het is weer feest bij de buren’. ‘Daar is die herrie weer.’ Het kan heel frustrerend zijn wanneer u last heeft van geluidsoverlast van uw buren. Natuurlijk kunt u altijd in gesprek gaan met de buren om tot een oplossing te komen. Maar wat zijn uw rechten?

 

Geluidsoverlast, herrie, kabaal, buren, bemiddeling, geluidshinder, regels geluidsoverlast, geluidsnormen, juridisch advies, bemiddeling

In principe zijn er geen regels met betrekking tot geluidsoverlast van uw buren. Wel kan het zijn dat uw gemeente hier iets over heeft geregeld. Ook kan het zijn dat er binnen uw woningbouwvereniging afspraken over zijn gemaakt.

Ga in ieder geval eerst het gesprek aan met uw buren. U kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de tijdstippen dat ze muziek kunnen draaien. Mocht dit niet helpen kunt u altijd nog uw verhuurder inschakelen of eventueel de politie.

 

U kunt ook geluidshinder ondervinden in andere situaties. Denk hierbij aan overlast door bedrijven of scholen. Hiervoor gelden wel geluidsnormen. Ook voor overlast door verkeer zijn regels gesteld. Hiervoor kunt u bij de gemeente terecht of bij de provincie. Als wegbeheerder zijn zij verantwoordelijk voor de overlast.

 

U kunt ook geluidsoverlast ondervinden door een kerk of moskee. Hiervoor zijn geen wettelijke regels. Dit kan per gemeente anders geregeld zijn. De gemeente zal bij de regeling immers ook rekening moeten houden met de vrijheid van godsdienst.

Geluidsoverlast, geluidshinder kerk, geluidshinder moskee, gemeente, regels geluidshinder, juridisch advies

Neem contact op voor advies in uw situatie. Ook bemiddeling behoort tot de mogelijkheden.