Home » Rechtsgebieden » Burenrecht » Geluidsoverlast

Geluidsoverlast

 

‘Het is weer feest bij de buren’. ‘Daar is die herrie weer.’ Het kan heel frustrerend zijn wanneer je last hebt van geluidsoverlast van de buren. Natuurlijk kun je altijd in gesprek gaan met de buren om tot een oplossing te komen. Maar wat zijn je rechten?

Geluidsoverlast, herrie, kabaal, buren, bemiddeling, geluidshinder, regels geluidsoverlast, geluidsnormen, juridisch advies, bemiddeling

In principe zijn er geen regels met betrekking tot geluidsoverlast van je buren. Wel kan het zijn dat jouw gemeente hier iets over heeft geregeld. Ook kan het zijn dat er binnen je woningbouwvereniging afspraken over zijn gemaakt.

Ga in ieder geval eerst het gesprek aan met de buren. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de tijdstippen dat ze muziek kunnen draaien. Mocht dit niet helpen kun je altijd nog de verhuurder inschakelen of eventueel de politie. Ook bemiddeling kan uitkomst bieden.

 

Je kunt ook geluidshinder ondervinden in andere situaties. Denk hierbij aan overlast door bedrijven of scholen. Hiervoor gelden wel geluidsnormen. Ook voor overlast door verkeer zijn regels gesteld. Hiervoor kun je bij de gemeente terecht of bij de provincie. Als wegbeheerder zijn zij verantwoordelijk voor de overlast.

 

Je kunt ook geluidsoverlast ondervinden door een kerk of moskee. Hiervoor zijn geen wettelijke regels. Dit kan per gemeente anders geregeld zijn. De gemeente zal bij de regeling immers ook rekening moeten houden met de vrijheid van godsdienst.

Geluidsoverlast, geluidshinder kerk, geluidshinder moskee, gemeente, regels geluidshinder, juridisch advies

Neem contact op voor advies in jouw situatie. Ook bemiddeling behoort tot de mogelijkheden.