Home » Rechtsgebieden » Arbeidsrecht » Opzegtermijn

Opzegtermijn

 

Wat zijn de opzegtermijnen voor je werkgever of voor jou? Daarvoor zijn verschillende factoren van belang. Zit je bijvoorbeeld in je proeftijd of heb je een contract voor bepaalde tijd of zelfs een contract voor onbepaalde tijd?

 

Binnen de proeftijd geldt geen opzegtermijn. Een tijdelijk contract eindigt op de afgesproken datum. Dit kan alleen tussentijds opgezegd worden wanneer daarover afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst.

 

Arbeidsrecht, opzegtermijn, contract, juridisch advies

Als het gaat om een vast contract oftewel een contract voor onbepaalde tijd moet gekeken worden naar het aantal dienstjaren. De werkgever heeft wettelijk gezien de volgende opzegtermijnen:

 

Arbeidsrecht, opzegtermijn, juridisch advies
  • Bij minder dan 5 dienstjaren is de opzegtermijn 1 maand
  • Bij 5 tot 10 jaar in dienst is de opzegtermijn 2 maanden
  • 10 tot 15 jaar in dienst betekent een opzegtermijn van 3 maanden
  • Bij een dienstverband langer dan 15 jaar is de opzegtermijn 4 maanden

 

In de arbeidsovereenkomst of cao kunnen andere afspraken zijn gemaakt over de opzegtermijn. Ook in bepaalde situaties kan een andere opzegtermijn gelden. Dit geldt bijvoorbeeld als de werkgever een ontslagvergunning heeft of als het gaat om ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen.

 

Voor de werknemer geldt meestal een opzegtermijn van 1 maand, maar hier kan bij cao of arbeidsovereenkomst van worden afgeweken. Ik kijk graag voor je na welke termijn voor jou van belang is!